Az MFM Projekt története

 

Az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos) 1999-ben indult Münchenben. A program kitalálója és elindítója Dr. med. Elisabeth Raith Paula müncheni doktornő.

A program mára a legtöbb európi országban elterjedt – sőt, Kínába is eljutott – és számos európai és németországi elismerést és díjat nyert.

Az MFM-Projekt minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítse meg. Így pozitív hozzáállás és testkép alakítható ki. Ennek megtapasztalása alapvető fontosságú ahhoz, hogy az egészségünkkel, termékenységünkkel és szexualitásunkkal felelősen tudjunk bánni. Ez minden megelőzés, prevenció alapja, ezért a program jelmondata: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok.”

A látványos, izgalmas és nem feltétlenül hagyományos bemutatón, az ún. „Ciklus-show” (lányok számára tartandó foglalkozás, workshop) keretein belül a testi folyamatok, a ciklus-történések bemutatása az értelem mellett – illetve az előtt – főként az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg. De nem hiányzik az ismeret sem. A program olyan információkat nyújt, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz.

Az MFM-Projekt „Ciklus-show” programjának Magyarországra történő adaptációját és elterjesztését a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület vállalta és a www.mfm-projekt.hu honlapon fogja össze a hazai MFM munkatársak működésével kapcsolatos információkat.

A projekt magyarországi indulásától számítva vizsgázott MFM-munkatársaink 2007. május 15-től 2016. december 31-ig összesen 899 “Ciklus-show”-t tartottak 11563 lánynak, valamint 5977 felnőttnek tartottak tájékoztató foglalkozást a programról.