Szülői bemutatók

Miért tartunk ingyenes szülői bemutatót a felvilágosító foglalkozásokhoz?

A szülők az elsődleges nevelői gyermeküknek. A szülők joga és felelőssége a gyermekük számára a megfelelő oktatás és nevelés kiválasztása és biztosítása. A szexuális nevelés sem kivétel ez alól. 

Mégis ez a téma sok felnőtt számára nehezen kommunikálható, sokszor egyenesen tabu téma. Nem csoda, hiszen amikor ők voltak fiatalok, akkor ez volt a természetes. 30-40 éve csak nagyon kevés gyerek beszélgetett az anyukájával, apukájával a szexualitásról és nem volt az iskolai biológia tananyag vagy védőnői betét, tampon és óvszer osztáson kívül más “hivatalos” információjuk a témáról.

A világ azonban nagyot változott az elmúlt 3-4 évtizedben. A szexualitás egyre fiatalabb korban éri el a gyermekeket és a technika vívmányaival már -sajnos, szinte kivétel nélkül- a legtöbb alsó tagozatos gyermek korlátlan hozzáféréssel rendelkezik a világhálón fellelhető bármilyen tartalomhoz.

A szülőknek szervezett ingyenes alkalmakon nem csak bemutatjuk Kiskamasz felvilágosító programjainkat, de segítséget is szeretnénk nyújtani a felnőtteknek abban, hogyan beszélgessenek a gyermekükkel a szexualitással kapcsolatos témákról, hogyan ismerhetik fel a veszélyeket, mire figyeljenek.

Kérjenek ingyenes bemutatót kötelezettség nélkül és csak akkor rendeljék meg a gyermekek számára a foglalkozást, ha tetszett az amit a szülőin láttak, hallottak!

Jelentkezni lehet: itt az űrlapon vagy az info@kiskamasz-felvilagositas.hu címen. 

Mit érdemes tudni a szülői bemutató szervezésről?

A tudnivalókért kattintson ide.

Jelentkezni lehet: itt az űrlapon vagy az info@kiskamasz-felvilagositas.hu címen.

GYIK

  • Érdemes elmennem a szülői tájékoztatóra?

Mindenképpen!

Először is azért, hogy megismerje a programot és azokat a pedagógusokat, akik a gyermekével foglalkoznak majd. 

Másrészt egy kicsit Ön is részesül abból az élményből, amelyet a gyermeke is át fog élni a foglalkozáson. 

Nem utolsó sorban azért, hogy könnyebben tudjon majd beszélgetni vele a foglalkozás után, értse és akár használják is együtt a foglalkozás keret-történetében használt kifejezéseket.

  • A szülői bemutatón mi is kérdezhetünk?

Természetesen feltehetik kérdéseiket és megbeszéljük a foglalkozás kapcsán önöket foglalkoztató dolgokat. 

  • Miért jó, ha gyermekem részt vesz a Ciklus-Show foglalkozáson?

Mert megismeri a teste működését, ráadásul élményszerűen, az érzelmeit is bevonva. Eközben alkalma nyílik arra, hogy ráébredjen saját személyiségének értékességére. Ez segítséget nyújthat a következő évek során ahhoz, hogy a szexualitás terén tudatos döntéseket hozzon.

A legújabb ismereteket adjuk át a gyerekeknek – amelyek időnként a tankönyveikben található elavult információkat is helyreigazítják.

  • Milyen hosszú a kiskamaszok foglalkozása?

Öt órás, azaz például 8-1-ig tart szünetekkel együtt. A foglalkozás során van idejük megérteni mindent, van alkalmuk kérdéseket is feltenni.

  • Nem túl korai ez a téma nekik?

Szülők, tanárok és gyerekek 94%-ának visszajelzései szerint jókor volt vagy akár korábban is lehetett volna. Akik szerint korai volt (6%), azok is pozitívnak látják a foglalkozás hatását.

  • A lányaim közt 3 év korkülönbség van. Elhozhatom mindkettőt ugyanarra a foglalkozásra?

Általában egy életkorú gyerekeknek, osztálytársaknak, évfolyam társaknak tartjuk a foglalkozást. Másként beszélünk egy 10 évessel mint egy 13-14 évessel hiszen más érdekli egyiket és másikat is. Olyan nagy lehet a fejlődésbeli különbség köztük, hogy nem szerencsés egy-, maximum két év korkülönbségnél nagyobb szórású csoporttal dolgozni.

  • Megtanítják a gyermekemnek a védekezés és a fogamzásgátlás módjait?

Ez még korai lenne. A foglalkozáson éppen csak megértik, hogy hogyan működik egészségesen a testük. Nagyon sok olyan új információt hallanak tőlünk a gyerekek ami megalapozza egy későbbi, 14-17 éveseknek szóló foglalkozásunkat a “Barátság, szerelem, felelős párkapcsolat”-ról, amelyben a fogamzásgátlásról is lehet majd beszélni. Akár otthon a szülőkkel is beszélhetnek erről – hiszen elég kényes témáról van szó, amit különböző családok különbözőképpen közelíthetnek meg.

  • Honnan ered a Ciklus-show®?

Az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos) 1999-ben indult Münchenben. A program kitalálója és elindítója Dr. med. Elisabeth Raith Paula müncheni doktornő.

A program mára a legtöbb európi országban elterjedt – sőt, Kínába és az USÁ-ba is eljutott – és számos európai és németországi elismerést és díjat nyert.

Az MFM-Projekt minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítse meg. Így pozitív hozzáállás és testkép alakítható ki. Ennek megtapasztalása alapvető fontosságú ahhoz, hogy az egészségünkkel, termékenységünkkel és szexualitásunkkal felelősen tudjunk bánni. Ez minden megelőzés, prevenció alapja, ezért a program jelmondata: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok.”

A látványos, izgalmas és nem feltétlenül hagyományos bemutatón, az ún. „Ciklus-show” (lányok számára tartandó foglalkozás, workshop) keretein belül a testi folyamatok, a ciklus-történések bemutatása az értelem mellett – illetve az előtt – főként az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg. De nem hiányzik az ismeret sem. A program olyan információkat nyújt, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz.

Az MFM-Projekt „Ciklus-show” programjának Magyarországra történő adaptációját és elterjesztését a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület vállalta és a www.mfm-projekt.hu honlapon fogja össze a hazai MFM munkatársak működésével kapcsolatos információkat.

A projekt magyarországi indulásától, 2007-től 2021. december 31-ig 83 vizsgázott MFM-munkatársunkkal együtt összesen 2402 Ciklus-show®-t tartottunk 30201 lánynak, valamint 17364 felnőttet tájékoztattunk szülői bemutatón a programról.

Ízelítőként ajánljuk ezt a 2:45 perces videót a Ciklus-show® kitalálójával (angolul nem tudóknak az 58. másodperctől)

  • Ha egyéb kérdése van, kérjük írjon nekünk!

“Üzenetküldés” alatti űrlapon, vagy emailben: info@kiskamasz-felvilagositas.hu