Barátság, szerelem, felelős párkapcsolat

Miről szól a BARÁTSÁG, SZERELEM, FELELŐS PÁRKAPCSOLAT foglalkozás?

A 14-18 éves fiatalok korcsoportjában az azonos nemű csoportok egysége kezd átalakulni és egyre inkább jellemző rájuk az ellenkező neműek iránti érdeklődés és a párkapcsolatok iránti igény. Bár kortársaikkal megbeszélik ezeket a kapcsolatokat, leginkább érzelmi alapon döntenek és sodródnak az ösztöneiket követve. Ezért nagyon fontos, hogy szüleikkel vagy megbízható felnőtekkel is tudjanak beszélgetni, feltehessék kérdéseiket és tájékozódhassanak ezekről a témákról.

Kiben bízhatnak? Hogyan lehetnek Ők maguk is jó barátok? Miért fontosak a baráti közösségek?… stb.

A nagy kamaszokra jellemző a kialakuló vonzalom, a “diákszerelem”, a fellángolás, illetve a hosszan tartó szeretet-kapcsolat hasonlóságait és különbözőségeit is megvitatjuk.

Igyekszünk hangsúlyozni annak jelentőségét, hogy a szexualitás egy nagyon összetett dolog, ami a testiségtől jóval többről szól. Szeretnénk, ha felismernék a fiatalok, hogy a tartós, harmonikus kapcsolatok kialakításához fontos a szellemi és lelki kapcsolódást is építeni, ha lehet még a nemi élet előtt. 

A biológiai ismeretanyag ismétlése mellett szeretnénk ráébreszteni a fiatalokat, hogy a termékenységük nagyon összetett biofizikai és biokémiai folyamatok rendszere ami könnyen fel tud borulni, ezért tudatosan kell vigyázniuk rá. Az emberi élet a fogantatással kezdődően egy csoda. Mindenki egyedi, megismételhetetlen és értékes. 

A foglalkozás tematikája az adott csoport érdeklődéséhez és ismereteihez alkalmazkodik és igyekszünk a csoportban résztvevő kamaszoknak az őket foglalkoztató, számukra fontos és szükséges információkat átadni. 

A testiség öröm és felelősség is egyben. A bűntudatkeltés helyett a termékenységi folyamatok megismerésére fókuszálunk, prüdéria helyett a témával kapcsolatos őszinte és nyílt kommunikációt bátorítjuk. A lelkileg megalapozott kapcsolatokra való törekvés előnyeit és a kapcsolati “zsákutcák” (pl.: online ismerkedés) elkerülését felvázolva segítjük a fiatalokat abban, hogy átgondolt és jó döntéseket tudjanak hozni. Ezzel felvértezve a későbbiek során is vigyázzanak majd magukra és partnerükre. 

Célunk, hogy felismerjék: a felnőtté válás folyamatában tudatosan  alakíthatják a jövőjüket.

Technikai feltételek:

 • A BARÁTSÁG, SZERELEM, FELELŐS PÁRKAPCSOLAT foglalkozás időtartama 5×45 perc. 
 • Helyigény: Csoportonként egy tanterem méretű helyiség.
 • A Kiskamasz Felvilágosítás munkacsoport ezt a programot általában két előadóval, 20-36 fő részvételével tartja
 • Részvételi díj: 5500 Ft/fő. 
 • Nagyobb távolság esetén útiköltség is felszámolásra kerülhet.

Praktikus információk:

Jelenleg csak iskolán kívül szervezünk a gyerekeknek foglalkozásokat.

 • nevelés nélküli munkanapon
 • egyéb tanítási szünnapon, külön az osztály számára kiadott igazgatói szünnapon
 • illetve tanítási időben a szülők által előre kikért gyerekeknek szervezzük a foglalkozásokat.

GYIK

 • Miért jó, ha gyermekem részt vesz a BARÁTSÁG, SZERELEM, FELELŐS PÁRKAPCSOLAT foglalkozáson?

Egy résztvevő lány visszajelzése: “Nagyon aggódtam, hogy miről fogunk 5 órán át beszélgetni a fiúkkal együtt szerelemről, párkapcsolatról! Hamar rájöttem,  hogy egyáltalán nem ciki ez a téma és minden osztálytársamat érdekelte. Tök jó volt, hogy nyíltan kérdezhettünk és nem volt olyan rázós kérdés amire ne kaptunk volna választ.”

Egy fiú visszajelzése: “Most döbbentem rá, hogy mennyire fontosak a barátaim, a véleményük és az, hogy figyelünk, vigyázunk egymásra! Rájuk mindig számíthatok és a velük megbeszélünk mindent.”

Vannak olyan “magától értetődő dolgok”, amiket néha jó átgondolni, kibeszélni, tudatosítani. A kamaszkor egy átmeneti időszak a gyermekkorból  a felnőtté válás felé. Nagyon nem mindegy, hogy céltalanul, lődörögve kelünk át ezen a szakaszán az életünknek vagy megfontoltan, célkitűzéseket megfogalmazva igyekszünk életünket a megfelelő mederbe terelni.

 • Miért vannak együtt a fiúk és lányok ezen a foglalkozáson?

A 14-18 éves korosztályban már fontos a barátok és az ellenkező neműek véleménye is. A BARÁTSÁG, SZERELEM, FELELŐS PÁRKAPCSOLAT foglalkozás nagyszerű alkalom a fiataloknak, hogy az esetleg kellemetlen “face to face” beszélgetések helyett a csoportos beszélgetés alkalmával ismerjék meg a többiek álláspontját egy-egy kérdésben.

 • Elmondják a fiataloknak a védekezés és a fogamzásgátlás módjait?

A foglalkozásnak nem célja a fiatalok szexuális életre biztatása.

Amennyiben a csoportban felmerül a téma, mi tájékoztatjuk őket a fogamzásgátló eszközök és módszerek hatásmechanizmusáról és hatékonyságáról, így az információk birtokában lesz lehetőségük dönteni.

Biztatjuk őket, hogy szüleikkel is beszéljék meg ezt a kérdést és szüleiket bevonva válasszák ki a megfelelő lehetőséget, ha arra sor kerül – hiszen egy olyan témáról van szó, amit különböző családok különbözőképpen közelíthetnek meg.