Gy.I.K.

  • Miért jó, ha gyermekem részt vesz a Ciklus-Show foglalkozáson?

Mert megismeri a teste működését, ráadásul élményszerűen, az érzelmeit is bevonva. Eközben alkalma nyílik arra, hogy ráébredjen saját személyiségének értékességére. Ez segítséget nyújthat a következő évek során ahhoz, hogy a szexualitás terén tudatos döntéseket hozzon.

A legújabb ismereteket adjuk át a gyerekeknek – amelyek időnként a tankönyveikben található elavult információkat is helyreigazítják.

  • Érdemes elmennem a szülői tájékoztatóra?

Mindenképpen!

Először is azért, hogy megismerje a programot, egy kicsit részesüljön abból az élményből, amelyet a gyermeke át fog élni a foglalkozáson. Másrészt azért, hogy könnyebben tudjon majd beszélgetni vele a foglalkozás után, értse a foglalkozás keretmeséjében használt kifejezéseket.

  • Milyen hosszú a kiskamaszok foglalkozása?

Öt órás, azaz például 8-1-ig tart szünetekkel együtt. A foglalkozás során van idejük megérteni mindent, van alkalmuk kérdéseket is feltenni.

  • Nem túl korai ez a téma nekik?

Szülők, tanárok és gyerekek 94%-ának visszajelzései szerint jókor volt vagy akár korábban is lehetett volna. Akik szerint korai volt (6%), azok is pozitívnak látják a foglalkozás hatását.

  • Megtanítják a gyermekemnek a védekezés és a fogamzásgátlás módjait?

Ez viszont korai lenne így, hogy éppen csak megértik, hogy hogyan működik egészségesen a testük. Nagyon sok újat hallanak tőlünk a gyerekek, a fogamzásgátlásról csak ezen ismeretek megértése után lehet beszélni. Sor kerülhet rá kicsit később iskolai keretek között is, vagy otthon a szülőkkel – hiszen elég kényes témáról van szó, amit különböző családok különbözőképpen közelíthetnek meg.

  • Érdekelne az MFM Projekt története!

Íme:

Az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos) 1999-ben indult Münchenben. A program kitalálója és elindítója Dr. med. Elisabeth Raith Paula müncheni doktornő.

A program mára a legtöbb európi országban elterjedt – sőt, Kínába is eljutott – és számos európai és németországi elismerést és díjat nyert.

Az MFM-Projekt minden elemének az a célja, hogy a résztvevőkben saját testük működésének különlegességét és csodálatos voltát erősítse meg. Így pozitív hozzáállás és testkép alakítható ki. Ennek megtapasztalása alapvető fontosságú ahhoz, hogy az egészségünkkel, termékenységünkkel és szexualitásunkkal felelősen tudjunk bánni. Ez minden megelőzés, prevenció alapja, ezért a program jelmondata: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok.”

A látványos, izgalmas és nem feltétlenül hagyományos bemutatón, az ún. „Ciklus-show” (lányok számára tartandó foglalkozás, workshop) keretein belül a testi folyamatok, a ciklus-történések bemutatása az értelem mellett – illetve az előtt – főként az érzelmeket és az érzékszerveket szólítja meg. De nem hiányzik az ismeret sem. A program olyan információkat nyújt, melyek még nem tartoznak a mindennapi tudáshoz.

Az MFM-Projekt „Ciklus-show” programjának Magyarországra történő adaptációját és elterjesztését a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület vállalta és a www.mfm-projekt.hu honlapon fogja össze a hazai MFM munkatársak működésével kapcsolatos információkat.

A projekt magyarországi indulásától számítva vizsgázott MFM-munkatársaink 2007. május 15-től 2016. december 31-ig összesen 899 “Ciklus-show”-t tartottak 11563 lánynak, valamint 5977 felnőttnek tartottak tájékoztató foglalkozást a programról.

  • Ha egyéb kérdése van, kérjük írjon nekünk!

“Üzenetküldés” alatti űrlapon, vagy emailben: info@kiskamasz-felvilagositas.hu